rasengan
2354 poze   13855 vizite

DeFecTe La Pc

- DEFECTE –
UNITATEA CENTRALA NU PORNESTE
Acest defect se caracterizeaza prin lipsa totala a tensiunii din unitatea centrala, adica, calculatorul nu are nici o reactie la actionarea butonului de Power.
Daca aceste conditii sunt indeplinite se verifica cablul de alimentare daca este conectat la calculator si existenta tensiunii electrice la priza unde este alimentat PC-ul. De asemenea, se verifica si integritatea cordonului de alimentare, alimentand cu acesta monitorul.
Daca se constatat defectiuni la cordonul de alimentare acesta se inlocuieste cu altul nou, in caz contrar se trece la etapa urmatoare.
Dupa ce ne-am convins ca unitatea centrala este alimentata cu tensiune, insa PC-ul tot nu porneste, se verifica functionabilitatea butonului de Power, constatarea se face vizual deoarece sansele ca acesta sa se defecteze sunt sub 1 %.
Dupa aceasta verificare se trece la faza urmatoare si adica la depistarea defectului in interiorul unitatii centrale. Cu o surubelnita se desfac cele 2 suruburi care sustin partea laterala a acesteia. Atentie – desfacerea carcasei duce la violarea sigiliului aplicat de catre producatori.
De recomandat este faptul ca desfacerea carcasei sa se faca dupa expirarea termenului de garantie.
Dupa desfacerea carcasei se face un control vizual in interiorul acesteia si se alimenteaza din nou cu tensiune. Se urmareste daca exista vreo reactie din partea ventilatoarelor ale procesorului sau sursei de alimentare (se verifica vizual sau prin observarea unui curent de aer).
Urmatorul pas este de a decupla pe rand toti consumatorii din unitatea centrala (UC).
Aceasta operatie se face pas cu pas urmarind cu atentie instructiunile urmatoare.
Se scoate de sub tensiune UC si se decupleaza alimentarea unitatilor
flexibile incepand cu Unitatea Optica de citire (CDROM sau DVDROM) si terminand cu ultima placa existenta in UC. Deci se scoate alimentarea CDROM-uluisi se pune sub tensiune UC – daca se constata ca ventilatoarele nu pornesc se trece la verificarea HDD-urilor sau a unitatii Floppy. In acelasi mod se verifica si fiecare placa existenta (de sunet, video, retea, tunerTV, modem etc. In cazul in care la decuplarea alimentarii unei componente mai sus amintite ventilatoarele pornesc vom trage concluzia ca aceea componenta este defecta.
Daca in final in UC a ramas alimentata doar Placa de Baza (MB) se verifica integritatea mufei de alimentare a acesteia, in caz contrar vom trage concluzia ca defectul provine de la MB asu mai rar de la Procesor, elemente care trebuiesc schimbate de un specialist in domeniu.
Personal am intalnit cazuri in care un pin de contact al mufei sursei de alimentare sa fie oxidat si din aceasta cauza placa de baza a ramas fara alimentare.
Schimbarea placii de baza:
Aceasta componenta a unitatii centrale are un rol bine determinat in
functionarea calculatorului. Schimbarea acesteia este indicat sa se faca de catre un tehnician specializat. Daca tineti neaparat sa o schimbati dumneavoastra este bine de stiut ca placa nou cumparata trebuie sa concorde intru totul cu caracteristicile celei vechi (viteza BUS, numar sloturi, tip procesor etc). De un singur lucru nu trebuie sa va faceti griji, la nivelul prindere in interiorul carcasei, toate placile de baza existente pe piata sunt standardizare si ar fi imposibil ca placa noua sa nu se potriveasca ca prindere cu cea veche.
CALCULATORUL PORNESTE DAR SISTEMUL DE OPERARE NU SE INCARCA
In acest caz avem de-a face cu defecte de Bios sau ale sistemului deoperare.
Atunci cand dupa bootare pe ecranul monitorului ne apare mesajul “ no…” ne confruntam cu doua defecte si anume lipsa sau deteriorarea sistemului de operare si defectarea HDD-ului pe care este instalat sistemul de operare. In acest capitol ne vom ocupa de defectarea HDD-ului, urmand ca celalalt defect sa fie tratat separat in capitolul in care vom trata defectele de Soft.
Mesajul descris mai sus apare atunci cand calculatorul incearca sa booteze sistemul de operare. In acest moment acesta cauta surse. Secventele de bootare sunt scrise in Bios.Daca de exemplu in Bios exista setata urmatoarea secventa :
- Floppy
- CD-ROM
- IDE0
Bios-ul va incerca sa caute pe Floppy o secventa de bootare (discheta de boot – in cazul Windows ‘98). Negasind pe aceasta nimic, trece la secventa urmatoare CD-ROM unde verifica daca exista un CD bootabil. Daca nici in aceasta secventa nu a gasit nimic, incerca si a treia secventa, HDD-ul. Daca pe acesta nu gaseste nimic care sa-i dea comanda de pornire a sistemului de operare, el se opreste. Vom analiza aici motivul pentru care Biosul nu gaseste nimic pe a treia secventa. Lispa HDD-ului sau deteriorarea acestuia duce la acest lucru.
In cele mai multe cazuri defectul trebuie cautat in partea de Soft (lipsa sau deteriorarea sistemului de operare) insa mai exista si cazuri in care Bios-ul nu poate citi secventa de boot de pe HDD cu toate ca acesta este functional. Acest lucru este posibil in cazul in care pe suprafata HDD-ului exista ‘‘Baduri” adica portiuni stricate ale HDD-ului. Acest lucru se poate remedia prin schimbarea
“Hardului” sau printr-o scanare sau formatare a acestuia pe un alt PC. Exista si cazuri in care HDD-ul este defect dar trece de faza de bootare a Bios-ului. In acest caz se observa un timp mai indelungat necesar Bios-ului pentru bootare.
CALCULATORUL SE RESTARTEAZA DUPA SCURT TIMP
- UC se restarteaza in timpul procesului de incarcare a sistemului de operare;
- UC se restarteaza la finalizarea procesului de incarcare a sistemului de operare;
- UC se restarteaza in timpul utilizarii;
- UC se restarteaza la perioade lungi de timp;
- UC se restarteaza la perioade scurte de timp;
- UC se restarteaza in timpul incarcarii Biosului;
- UC se restarteaza in timpul rularii unui joc sau a unui soft anume.
Unitatea Centrala (UC) se restarteaza in timpul procesului de incarcare a sistemului de operare
Caz des intalnit in care calculatorul se restarteaza la o anumita etapa a procesului de bootare a sistemului de operare (windows 98 sau XP).
Principala cauza a acestui defect o reprezinta un defect al sistemului de operare. Defectul poate aparea imediat dupa instalarea SO cat si dupa mai mult timp de folosinta a acestuia.
Rezolvarea in acest caz o reprezinta repararea SO sau instalarea acestuia din nou fara greseli.
Acest defect mai poate fi cauzat si de defectarea unei memorii RAM.
Defectul se manifesta prin aparitia unui ecran albastru urmat imediat de
restartare. In acest caz defectul se inlatura prin schimbarea memoriei in cauza. De asemenea restartarea calculatorului se poate face si din motivulincalzirii excesive a procesorului.
UC se restarteaza la finalizarea procesului de incarcare a sistemului de operare Defectul apare datorita sistemului de operare defect sau din cauza incalzirii excesive a procesorului. Rezolvarea acestuia se face idem ca la
punctual anterior.
UC se restarteaza in timpul utilizarii
In acest caz exista defectul provine exclusiv din cauza supraincalzirii
procesorului datorita unui regim de lucru intens sau incarcarii cu praf a
radiatorului ce-i asigura racirea. Remedierea defectului se face prin eliminarea programelor ce ruleaza inutil si asigurarea unei raciri si ventilaricorespunzatoare a acestuia.
Intr-o masura mai mica UC se poate restarta si din cauza defectarii sau
supraincalzirii procesorului placii video. Toate aceste defecte sunt precedate de un mers greoi a PC-ului.
UC se restarteaza la perioade lungi de timp
La fel ca si in cazul precedent, cauza principala este procesorul care face ca PC-ul sa se restarteze. In acest mod acesta previne arderea sa. In cazul in care restartarea intervine la perioade lungi de timp o solutie de compromis , pe langa cele discutate anterior, ar fi setarea din Bios a unei limite de temperaturi mai mari de restartare. In acest fel exista riscul de a putea arde procesorul in special daca acesta este produs de firma AMD. In cazul procesoarelor de la firma Intel acestea se protejeaza oprindu-se singure fara a exista pericolul de ardere. Aceasta metoda nu este recomandata doar in cazuri extreme.
UC se restarteaza la perioade scurte de timp
In acest caz defectul provine de la defectarea procesorului, a unei
componente (HDD, placa sunet, video etc), supraincalzirea acestor componente sau a unei erori de soft (nu neaparat a sistemului de operare).
Remedierea se face la fel ca si in cazurile enumerate mai sus.
UC se restarteaza in timpul incarcarii Biosului
Acesta este un caz nefericit, defectul poate sa provina din defectarea
placii de baza sau a unei erori date de biosul acesteia. Rezolvarea acestui defect este mai complexa. Intr-o prima faza se trece la aducerea parametrilor
Biosului la starea de default conform instructiunilor din Bios (apasarea tastei F7 sau F6). Daca nu se rezolva problema, se incerca o resetare a Bios-ului sau facerea unui update acestuia. Mai exista posibilitatea ca prin instalarea unei componente hard in special a unei placi, aceasta sa dea conflict cu o altacomponenta care are aceleasi intreruperi. Acest caz este mai rar intalnit, remedierea lui se va face prin schimbarea manuala a intreruperilor din bios sauprin renuntarea la aceasta una din componentele in cauza.
UC se restarteaza in timpul rularii unui joc sau a unui soft anume
In asemenea cazuri defectul provine de la instalarea defectoasa a softului
in cauza. De asemenea, “vinovata” de asemenea defect este si placa grafica care devine suprasolicitata la rularea unei aplicatii grafice sau a unui joc cu cerinte mari din acest punct de vedere. Sugestia mea in asemenea cazuri ar fi o reinstalare corecta a aplicatiei repective si instalarea celor mai noi driveri pentru placa grafica. Acest ultim lucru va scuteste de dureri de cap pe tot parcursul utilizarii PC-ului mai ales daca la anumite perioade de timp se face driverului respective un upgrade, de preferinta de pe siturile oficiale.
CALCULATORUL SE BLOCHEAZA…
- UC se blocheaza la incarcarea sistemului de operare;
- UC se blocheaza in timpul rularii unei aplicatii;
- UC se blocheaza la instalarea sistemului de operare;
- UC se blocheaza la navigarea pe internet;
- UC se blocheaza la pornire;
- UC se blocheaza la oprire;
Unitatea Centrala se blocheaza la incarcarea sistemului de operare
Defectul provine de la defectarea sistemului de operare (unul sau mai
multe fisiere ale acestui nu sunt gasite in procesul de incarcare). Se recomanda o incercare de a repara sistemul de operare sau o instalare din nou a acestuia.
Exista cazuri in care blocarea poate sa provina si de la defectarea,
mutarea unei placi pe un alt slot, scoaterea accidentala a unei componente din unitatea centrala sau datorita defectarii HDD-ului (stricarea unei portiuni de pesuprafata acestuia numita si “BED”).
UC se blocheaza in timpul rularii unei aplicatii
In acest caz defectul provine in 99% din cazuri de la instalarea defectoasaa aplicatiei respective sau “uzarea ei in timp”. O noua instalarea a acesteia duce la rezolvarea problemei. Restul de 1% din defecte sunt cauzate de incompatibilitatea dintre partea de soft si cea de hard, adica daca o aplicatie foloseste placa grafica 70%, procesorul 20%, memoria 10% si cerintele ei sunt peste posibilitatile componentelor respective, acest lucru duce la blocarea intregului sistem.
De remarcat un aspect si anume: cand se observa ca beculetul (rosu)
care indica activitatea HDD-ului ramane aprins in permanenta SISTEMUL NU ESTE BLOCAT. Ca sa ne asiguram ca UC este sau nu blocata actionam asupra tastei Num Lock. Daca prin apasarea ei LED-ul de deasupra ei se aprinde sau se stinge in functie de actiunea noastra Sistemul nu este blocat. In cazul in care
nu exista nici o reactie putem trage concluzia ca sistemul este blocat si singura solutie de a-l debloca este un RESET.
UC se blocheaza la instalarea sistemului de operare
Defectul provine de la conflictul a doua componente din Unitatea Centrala.
In timpul instalarii oricarui Sistem de Operare exista o etapa de detectare a componentelor hard (Plug and Play). Daca in decursul acestei etape instalarea intampina un conflict acesta se blocheaza. Rezolvarea : depistarea celor doua componente aflate in conflict.
De asemenea daca o componenta din UC este defecta procesul de
instalare se opreste cand da de aceasta problema. De multe ori insa acesta trece peste aceasta componenta defecta neluand-o in seama.
UC se blocheaza la navigarea pe internet
De obicei aparitia unui virus blocheaza sistemul la iesirea acestuia pe
internet. Acest lucru este posibil prin faptul ca virusul incerca sa se conecteze la o multime de adrese in scurt timp blocand reteaua si implicit solicitand la maxim procesorul. In acest caz se incearca schimbarea browserului, cu un altul ex Mozila Fire Fox, daca nici acum nu se inlatura problema nu ne mai ramane de facut decat sa instalam un antivirus sau sa reinstalam Sistemul de Operare, dupa ce in prealabil am formatat HDD-ul.
UC se blocheaza la pornire
Caz destul de frecvent intalnit atunci cand se defecteaza HDD-ul. De
obicei sistemul nu trece nici de faza de bootare a biosului. Mai exista cazuri in care datorita setarii gresite a Biosului (in secventa de bootare nu este inclus si pornirea de pe HDD), sistemul se blocheaza.
UC se blocheaza la oprire
Cazul cel mai des intalnit este atunci cand sistemul de operare nu poate
inchide o aplicatie defecta sau instalata gresit. Mai exista cazuri in care unele aplicatii modifica in asa fel registrii incat nu da voie SO sa se opreasca, singura solutie in acel caz este oprirea manuala de la butonul de Power. Solutia este scanarea intregului SO cu un antivirus actualizat la zi sau dezinstalarea fara regret a aplicatiei in cauza.
ALTE DEFECTE
MONITORUL NU FUNCTIONEAZA
Un defect des intalnit este ca monitorul nu se “aprinde” cu toate ca
unitatea centrala indica faptul ca ea functioneaza (LED-ul verde – POWER si cel rosu ce indica starea HDD-ului sunt aprinse).
In acest caz se trece la verificarea prin inlocuire a cordonului de
alimentare al monitorului. Daca se constata ca acesta este bun trecem la faza urmatoare si anume verificarea unitatii centrale.
Plecam de la premiza ca in interiorul acesteia exista un scurt-circuit care
duce la nealimentarea cu tensiune a placii video, care la randul ei trimite
semnale video catre monitor.
Se incearca decuplarea tuturor componentelor posibil vinovate cum ar fi
CDROM-ul, unitatea Floppy sau HDD. Urmeaza etapa inlocuirea placii video existente cu una noua.
Daca nici in acest caz monitorul nu porneste (aprinde) putem trage
concluzia ca monitorul este defect si se presupune schimbarea acestuia. Ca o masura de precautie este recomandat ca monitorul in cauza sa fie testat pe un alt calculator si numai dupa aceasta sa ne hotaram sa-l schimbam cu altul nou.
OBS: Deoarece in 80 % din cazuri defectul descris mai sus nu provine de la monitor ci de la defectarea unor componente din Unitatea Centrala imi permit formularea unor sugestii pentru a preveni acest defect:
- nu lasati monitorul pornit mai mult decat este necesar;
- verificati periodic placa video inlaturand praful de pe ventilatorul care
asigura racirea (daca acesta exista) sau de pe radiatorul acesteia;
- asigurati monitorului o ventilatie optima, partea de deasupra a acestuia
sa fie intodeauna libera.
NU AM SUNET
Verificarea defectului se poate face relativ simplu si anume:
In primul rand se verifica daca boxele functioneaza, atingandu-se usor cu mana mufa Jack de intrare in unitatea centrala. Daca in difuzoarele boxelor se aude un zgomot (brum) la fiecare atingere, rezulta ca acestea functioneaza.
Urmatoarea faza ar fi verificarea existentei sau deteriorarea driverului
placii de sunet. De regula daca acest driver lipseste din calculator la pornirea unui player video sau audio ( ex: Winamp) acesta ne indica sugestiv acest fapt.
La fel se poate intampla si cand asupra driverului a intervenit o schimbare (defectare, stergere partiala). Daca nu avem nici o astfel de reactie din partea vreunui player putem trage concluzia ca palca de sunet este defecta si necesita inlocuirea acesteia. De regula, sistemul de sunet se afla incorporat in palca de baza. Defectarea lui in acest caz presupune adaugarea unei placi de sunet pe slot PCI, dupa ce in prealabil se dezactiveaza din Bios placa de sunet ONBORD.
Personal nu am intalnit asemenea cazuri de defectare a unei placi de
sunet decat daca s-a intervenit fizic asupra ei. In 99 % din cazuri defectul apare de la stergerea accidentala a driverului de sunet din sistemul de operare sau prin defectarea boxelor.
UNITATEA CENTRALA ARE UN ZGOMOT CIUDAT
Acest defect provine de la ventilatoarele care asigura racirea procesorului si a sursei de alimentare. Daca nu este cazul schimbarii acestora, se incerca curatirea lor de praf cu o carpa moale imbibata in alcool sanitar.
UNITATEA OPTICA NU MAI FUNCTIONEAZA
In 80% din cazurile cu asemenea defect se trece la inlocuirea acesteia, de regula dupa 12 luni de functionare intense, unele mecanisme din interiorul acestora se defecteaza ireparabil. Exista si posibibilitatea ca lentila care citeste CD-urile sau DVD-urile sa se prafuiasca, fapt pentru care se incerca curatarea acesteia cu CD-uri speciale de curatare pe care le puteti gasi in magazinele specializate la preturi derizorii.
O alta cauza care duce la acest defect este si lovirea accidentala a
sertarului mobil al unitatii de citire. Acest lucru este ireparabil in 90% din cazuri.
MOUSE-UL NU “MERGE”
Defectul este des intalnit in special cand se folosesc “soareci” de calitate
slaba. Cauza este defectarea unor componente din interiorul acestuia. In 10% din cazuri, exista posibilitatea ca defectul sa fie cauzat de intreruperea cablului dintre mouse si unitatea centrala.
Recomandare: inlocuirea mouse-ului defect, de preferat cu unul de
calitate.
In cazul in care se foloseste un mouse fara cablu (radio sau optic) defectul
poate sa provina de la pierderea partiala sau totala a driver-ului acestuia.
TASTATURA NU FUNCTIONEAZA
Ca si in cazul descris mai sus, o cauza ar fi intreruperea cablului de
legatura dintre tastaura si unitatea centrala. Se recomanda schimbarea
intregului ansamblu tastatura-cablu; pretul unei tastaturi noi este extreme de scazut.
CALCULATORUL AVERTIZEAZA SONOR SI INSISTENT LA START-UP SI NU PORNESTE
Daca la pornirea Unitatii Centrale, aceasta avertizeaza sonor printr-un
beep repetat, inseamna ca avem de-a face cu un defect legat de memoria RAM.
Aceasta poate fi defecta in totalitate sau scoasa din soclul respectiv.
Recomandare: se verifica daca placa de memorie este asezata
corespunzator. Daca aceasta este in regula, defectul provine din “arderea” placii si trebuie inlocuita.
CALCULATORUL ISI UITA SETARILE
Acest defect provine de la epuizarea totala sau partiala a bateriei electrice existente pe placa de baza. Rolul acetei baterii este de a mentine Bios-ul “cald”.
In cazul in care bateria nu mai reuseste sa tina sub tensiune Bios-ul in timp ce calculatorul este scos de sub tensiune aceste setari revin la cele initiale (de fabrica).
Recomandare: schimbarea bateriei. Epuizarea bateriei poate surveni chiar dupa 1 an de folosinta in cazul in care Unitatea Centrala nu a fost pusa sub tensiune mult timp de aceea este bine de retinut ca un calculator este bine sa fie alimentat cu tensiune majoritatea timpului.
CEASUL CALCULATORULUI RAMANE IN URMA
Idem cu punctual anterior. Biosul detine un ceas intern in functie de care
el isi programeaza evenimentele.
CALCULATORUL NU PORNESTE DE PE CD-UL DE WINDOWS
In acest caz, se recomanda schimbarea secventei de Start-Up din Bios.
Se intra in Bios si se aranjaza prioritatea de bootarea a UC. Recomandat este 1. Floppy, 2. CDROM, 3. IDE 0. La pornire, calculatorul va cauta pe aceste medii secventa de bootare si se va porni de pe acel mediu care o va contine.
CUM INTRU IN BIOS?
De cele mai multe ori, se face prin apasarea prelungita a tastei Delete,
imediat dupa ce se porneste calculatorul. La sistemele mai vechi, tasta Delete este inlocuita cu tasta F2 si mai rar, de F1. De regula, la pornirea calculatorului, pe monitor ni se va indica cu ce tasta avem acces in Bios (Setup sau Start-Up).
Odata intrat aici, ne aflam in “inima calculatorului” deci trebuie actionat cu mare atentie si numai daca acest lucru este nevoie.
De remarcat faptul ca asupra setarilor legate de viteza de “clock” a
procesorului, a vitezei de “bus” nu trebuie actionat. In caz contrar exista riscul ca sa facem calculatorul inepuizabil si in cel mai fericit caz sa trebuiasca resetat Bios-ul, lucru pe care nu-l recomand decat specialistilor. Se poate modifica in principiu orice parametru afisat in Bios. Ca o masura de siguranta, Bios-ul este inzestrat cu o masura de beck-up, in cazul in care o setare facuta de catre noi nu concorda cu posibilitatile existente in unitatea centrala. Aceasta masura este
reprezentata de tasta F6 sau F7 in functie de fiecare tip de Bios. Prin apasarea acestor taste, toate setarile facute revin la cele initiale (de fabrica).
OBS. Din Bios se poate activa sau dezactiva partea audio, partea video sau cea de retea daca acestea sunt ONBORD, de asemenea de aici se pot active/dezactiva porturi ca USB, PCI, etc
Unele din Bios-uri sunt inzestrate si cu un sistem de monitorizare al
temperaturilor placii de baza sau procesorului precum si de verificare a
tensiunilor electrice din unitatea centrala precum si a turatiei diferitelor
ventilatoare care asigura racirea sistemului sau a procesorului. Personal,
folosesc acest sistem de monitorizare datorita faptului ca este cel mai precis indeterminarea acestor valori.
RESETAREA BIOSULUI
(aducerea acestuia la valorile initiale – de fabrica)
Aceasta operatie este extrem de dificila si difera de la caz la caz. Personal recomand ca acest lucru sa se faca de catre un specialist in domeniu,neefectuarea corecta a acestei operatii poate duce la mari probleme si chiar ladefectarea iremediabila a placii de baza. Deci atentie!
Totusi daca va hotarati sa faceti acest lucru este bine de stiut:
De regula sub slotul AGP (cel de culoare maro) se afla un jumper cu 3 pozitii.
Acesta este initial asezat pe pinii 1-2. Pentru resetarea Biosului este nevoie casa oprim unitatea centrala si scoaterea ei total de sub tensiune, adica scoatereaacestuia din priza si schimbarea jumperului pe pozitile 2-3. De multe ori dacaaceasta manevra nu are succes inaintea modificarii jumperului pe pozitile 2-3 sescoate pentru 3-4 minute bateria biosului. Dupa efectuarea acestor manevreprin pornirea calculatorului , biosul va reveni la setarile initiale – de fabrica. La multe tipuri de placi de baza este necesar ca dupa scoaterea bateriei,jumperului trebuie revenit la pozitia initiala a acestuia 1-2.
Atentie : nu uitati sa introduceti bateria in locasul sau inainte de a porni
PC-ul !
SERTARUL CDROM-ULUI NU SE DESCHIDE
Este un defect des intalnit la unitatile de citire optica datorita uzurii
acumulate in timp. Daca nu doriti schimbarea CDROM-ului cu altul nou avetidoua metode de a rezolva aceasta situatie.
Actionati butonul “open” sau dati comanda din windows pentru a deschidesertarul, apoi loviti in mod repetat partea din fata a unitati de citire, in acest fel mecanismul de blocare incepe sa actioneze eliberand sertarul.
A doua metoda este aceea de a introduce o bucata de metal prin orificiul
destinat scoterii de urgenta localizat in partea frontala a unitatii in cauza,
grosimea acestuia fiind de circa 1 mm. Prin impingerea, de exempliu a unei agrafe de birou, prin acel orificiu se actioneaza o parghie care impinge sertarul in afara.
Sugestie: Daca nu mai doriti sa se blocheze sertarul atunci lasati in
permanenta in acesta un CD sau dupa caz DVD.
“TREMURICI’’ de mouse
Defectul este des intalnit la mouse de tipul “A 4 Tech”. Acesta se
manifesta de regula la miscarea aleatoare a cursorului pe ecran in orice directie.
El isi continua miscarea chiar daca este ridicat de pe suprafata de lucru. Ca un remediu al acestui defect este indicat schimbarea mousul-ui, iar ca o solutie de compromis este dezactivarea din setarile mousului a “Enhance pointer precision”. Acest lucru se face din control panel / mouse / pointer settings.
De multe ori am intalnit si cazul in care defectul a provenit si de la
defectarea portului PC/2 al placi de baza. In acest caz am renuntat la folosirea unui mouse pe PC/2 in favoarea unui pe port USB, mult mai stabil, dar care implica un cost mai mare a acestuia.
CUM REPARAM SISTEMUL WINDOWS XP
O metodă rapidă şi simplă de a repara sistemul este sa ai la indemana un CD pe care se afla kitul de instalare al sistemului Windows XP.
Iată in continuare procedura, pas cu pas:
1. Porneşte sistemul de pe CD-ul de Windows XP. În caz că ai computerul setat din BIOS să pornească de pe hard-disk, va trebui să intri mai întâi în BIOS şi să setezi pornirea mai întâi de pe CD.
2. Când ţi se cere, apasă Enter ca să instalezi Windows XP.
3. După ce apeşi F8 ca să accepţi condiţiile din licenţă (EULA), ar trebui ca sistemul instalat curent să fie detectat.
4. Apasă R pentru repararea sistemului.
5. Fişierele de sistem necesare vor fi copiate pe hard-disk, apoi va urma o repornire a sistemului.
6. Lasă sistemul să pornească normal, de pe hard-disk, nu de pe CD, şi
procesul va continua.
Acest proces de reparare va restaura fişierele de sistem originale, dar este posibil ca, în aceste condiţii, unele service pack-uri sau update-uri să nu mai funcţioneze, deci după reparare şi ele vor trebui reinstalate.
PROBLEME DE WINDOWS – COMPONENTE INCOPATIBILE
După efectuarea unui upgrade la Windows XP, este posibil să întâlniţi unul sau mai multe din următoarele simptome:
• Computerul reporneşte în mod neaşteptat la intervale de timp aleatoare.
• Când porniţi computerul, primiţi următorul mesaj de eroare:
Windows could not start because the following file is missing or corrupt:
System32DRIVERSpci.sys
• Când porniţi computerul utilizând Consola de recuperare Windows XP sauCD-ROM-ul Windows XP, primiţi unul din următoarele mesaje de eroare:Setupdd.sys could not be loaded. Error code 4. Setupdd.sys could not be loaded. Error code 7.
CAUZĂ
Această problemă poate să apară când computerul conţine o componentă hardware care este defectă sau incompatibilă cu Windows XP.
IMPRIMANTA NU FUNCTIONEAZA
Inainte de a trage concluzia ca imprimanta noastra ar fi defecta si ar trebui trebuie aruncata la gunoi trebuie sa ne asiguram ca defectul nu provine de la PC-ul.
In prima faza se va verifica integritatea cablului USB care poate fi intrerupt sau in scurt-circuit. Daca acesta este in regula vom verifica daca este activat din Bios portul USB – Universal Serial Bus.
O alta verificare mai simpla este acea de a intra in „Device Manager” unde se verifica daca exista vreo problema cu portul in cauza.
Daca aici nu sunt probleme (nu apare semnul intrebarii – exemplu din
imaginea de mai sus „Other device”) se trece la reinstalarea driverului
imprimantei in cauza.
Daca nici dupa aceasta actiune imprimanta nu functioneaza este cazul sa o schimbam.
NU POT SCHIMBA REZOLUTIA
Exista cazuri in care cu toate ca dispunem de placa grafica performanta
nu putem mari rezolutia monitorului, aceasta fiind „batuta in cuie” la cea
standard 800 x 600.
In acest caz intram in proprietatile display-ului actionand cu clik dreapta pe desktop / properties / settings / advanced / adapter / properties / drivers / Roll Back Driver … windosw –ul va reveni in acest mod la driverul initial.
Dupa aceasta etapa se incarca un nou driver pentru placa grafica, de
preferinta o versiune superioara a acestuia.
CUM SETEZ UN SINGUR CLIK
Se bifeaza optiunea din „Folder options”: single-clik to open an item.
Calea de acces este urmatoarea:
My Computer / tools / folder options / wiew / single-clik to open an item (point to
select)
UNDE SETEZ PARTEA AUDIO
In capatul din dreapta a barei de start ne apare iconul de „volum”. Calea
este: clik dreapra pe iconul volum / open volume control / volume control/
options / properties / microphone.
Bifand aceasta optiune in fereastra „Volume Control” ne va aparea si
controlul asupra microfonului (volum, balance).
In acest fel se poate proceda cu toate setarile audio de care avem nevoie.
NU POT INTRA PE ALTA PARTITIE
Acest caz este des intalnit in special dupa o instalare noua a sistemului de operare. In acest caz se impune o formatare a a partitiilor din XP. Se face click dreapta pe partitia respectiva si se aplica „format”. Daca dorim o formatare rapida se bifeaza si optiunea de formatare rapida, in caz contrar formatarea va dura mai mult timp, dar este mai eficace.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Nume:Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.